Dobrowolna refundacja wartości posiłków pracowników – bez składek w granicach limitu

Pytanie:

Pracodawca nie ma obowiązku zapewniania posiłków profilaktycznych swoim zatrudnionym, ale chce dobrowolnie wprowadzić dofinansowanie do ich wyżywienia. W praktyce zatrudnieni będą korzystać z mieszczącej się w biurowcu restauracji i samodzielnie płacić za posiłki. Po zakończeniu miesiąca pracodawca otrzyma z restauracji zestawienie spożytych przez nich posiłków i wypłaci dofinansowanie w kwocie nie większej niż 9 zł do posiłku, wraz z wynagrodzeniem za następny miesiąc. Czy kwota dofinansowania będzie zwolniona ze składek ZUS?

Jeśli jesteś subskrybentem publikacji Przegląd Płacowo-Kadrowy
zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Zapomniałeś hasła ?

kliknij tutaj

Zostań subskrybentem publikacji Przegląd Płacowo-Kadrowy

ZOBACZ OFERTĘ